Class 10 Class 10 Science Class 10 Science NCERT Solutions

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 11 Human Eye and Colourful World

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 11
Written by cbselearners

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 11 Human Eye and Colourful World is a part of Science NCERT Solutions Class 10. Here we have given NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 11 Human Eye and Colourful World.

Intext Questions

Page Number: 190

Question 1
What is meant by power of accommodation of the eye ?
Answer:
The power of accommodation of the eye is the maximum variation of its power for focusing on near and far (distant) objects.

Question 2
A person with a myopic eye cannot see objects beyond 1.2 m distinctly. What should be the type of the corrective lens used to restore proper vision ?
Answer:
Concave lens.

Question 3
What is the far point and near point of the human eye with normal vision ?
Answer:
For a human eye with normal vision the far point is at infinity and near point is 25 cm from the eye.

Question 4
A student has difficulty reading the blackboard while sitting in the last row. What could be the defect the child is suffering from ? How can it be corrected?
Answer:
The child is suffering from myopia. The child should use concave lens of suitable focal length.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 11 Textbook Chapter End Questions

Question 1
The human eye can focus objects at different distances by adjusting the focal length of the eye lens. This is due to
(a) presbyopia
(b) accommodation
(c) near – sightedness
(d) far – sightedness
Answer:
(b) Accommodation

Question 2
The human eye forms the image of an object at its
(a) cornea
(b) iris
(c) pupil
(d) retina
Answer:
(d) Retina

Question 3
The least distance of distinct vision for a young adult with normal vision is about
(a) 25 m
(b) 2.5 cm
(c) 25 cm
(d) 2.5 m
Answer:
(c) 25 cm

Question 4
The change in focal length of an eye lens is caused by the action of the
(a) pupil
(b) retina
(c) ciliary muscles
(d) iris
Answer:
(c) Ciliary muscles

Question 5
A person needs a lens of power -5.5 dioptres for correcting his distant vision. For correcting his near vision he needs a lens of power +1.5 dioptre. What is the focal length of the lens required for correcting (i) distant vision, and (ii) near vision ?
Solution:
(i) ∵ Power of distant viewing part of the lens, P1 = -5.5 D
∴ Focal length of this part, f1 = \frac { 1 }{ { p }_{ 1 } } = \frac { 1 }{ -5.5 }

m = -0.182 m = -18.2 cm

(ii) For near vision,
NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 11 Textbook Chapter End Questions Q5

Question 6
The far point of a myopic person is 80 cm in front of the eye. What is the nature and power of the lens required to correct the problem ?
Solution:
The remedial lens should make the objects at infinity appear at the far point.
Therefore, for object at infinity, u = ∞
Far point distance of the defected eye, ν = – 80 cm
NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 11 Textbook Chapter End Questions Q6
Negative sign shows that the remedial lens is a concave lens.

Question 7
Make a diagram to show how hypermetropia is corrected. The near point of a hypermetropic eye is 1 m. What is the power of the lens required to correct the defect ? Assume that the near point of the normal eye is 25 cm.
Solution:
(i) The near point N of hypermetropic eye is farther away from the normal near point N.
NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 11 Textbook Chapter End Questions Q7

(ii) In a hypermetropic eye, the image of nearby object lying at normal near point N (at 25 cm) is formed behind the retina.
NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 11 Textbook Chapter End Questions Q7a

(iii) Correction of hypermetropia : The convex lens forms a virtual image of the object (lying at normal near point N) at the near point N’ of this eye.
NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 11 Textbook Chapter End Questions Q7b
The object placed at 25 cm from the correcting lens must produce a virtual image at 1 m or 100 cm.
Therefore, u = – 25 cm, ν = 100 cm
NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 11 Textbook Chapter End Questions Q7c
The positive sign shows that it is a convex lens.

Question 8
Why is a normal eye not able to see clearly the objects placed closer than 25 cm ?
Answer:
At distance less than 25 cm, the ciliary muscles cannot bulge the eye lens any more, the object cannot be focused on the retina and it appears blurred to the eye, as shown in the given figure.
NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 11 Textbook Chapter End Questions Q8

Question 9
What happens to the image distance in the eye when we increase the distance of an object from the eye ?
Answer:
The eye lens of a normal eye forms the images of objects at various distances on the same retina. Therefore, the image distance in the eye remains the same.

Question 10
Why do stars twinkle ?
Answer:
Stars appear to twinkle due to atmospheric refraction. The light of star after the entry of light in earth’s atmosphere undergoes refraction continuously till it reaches the surface of the earth. Stars are far away. So, they are the point source of light. As the path of light coming from stars keep changing, thus the apparent position of stars keep changing and amount of light from stars entering the eye keeps twinkling. Due to which a star sometimes appear bright and sometimes dim, which is the effect of twinkling.

Question 11
Explain why the planets do not twinkle ?
Answer:
The planets are much nearer to the earth than stars and because of this they can be considered as large source of light. If a planet is considered to be a collection of a very large number of point sources of light, then the average value of change in the amount of light entering the eye from all point size light sources is zero. Due to this the effect of twinkling is nullified.

Question 12
Why does the sun appear reddish early in the morning ?
Answer:
The light coming from the sun passes through various denser layers of air in the earth’s atmosphere before reaching our eyes near the horizon. Most of the part of blue light and light of small wavelength gets scattered by dust particles near the horizon. So, the light reaching our eyes is of large wavelength. Due to this the sun appears reddish at the time of sunrise and sunset.

Question 13
Why does the sky appear dark instead of blue to an astronaut ?
Answer:
As an astronaut moves away from the atmosphere of earth, the atmosphere becomes thin. Due to the absence of molecules (or dust particles) in air, the scattering of light does not take place. Thus, sky appears dark in the absence of scattering.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 11 Human Eye and Colourful World

The functioning of a lens in human eye, defects of vision and their corrections, applications of spherical mirrors and lenses. Refraction of light through a prism, dispersion of light, scattering of light, applications in daily life.

Page 190

Question 1.
What is meant by power of accommodation of the eye?
Answer:
The power Of accommodation of the eye is the ability of the eye to observe the distinct objects clearly which are situated at a large distance from the eye. The ciliary muscles are responsible to change the focal length Of the eye lens. The value of the power of accommodation Of the normal human eye is (d = 25 cm) = 100/f = 100/d = 100/25 = 4 dioptres. The value of power of accommodation Of human eye is about 4D

Question 2.
A person with a myopic eye cannot see objects beyond 1.2 m distinctly. What should be the type of the corrective lens used to restore proper vision?
Answer:
The far point for myopic eye is 1.2m.
Human-Eye-and-Colourful-World-1

Question 3.
What is the far point and near point of the human eye with normal vision ?
Answer:
For human eye with normal vision, far point is at infinity and near point is at 25 cm from the eye.

Question 4.
A student has difficulty reading the blackboard while sitting in the last row. What could be the defect the child is suffering from ? How can it be corrected ?
Answer:
As the child has difficulty in reading the blackboard, he is suffering from myopia or short sightedness. To correct this defect, he has to use spectacles with concave lens of suitable focal length.

Page 197 – 198
Question 1.
The human eye can focus objects at different distances by adjusting the focal length of the eye lens. This is due to
(a) presbyopia
(b) accommodation
(c) near-sightedness
(d) far-sightedness
Answer:
(b) Human eye can change the focal length of the eye lens to see the objects situated at various distances from the eye. This is possible due to the power of accommodation of the eye lens.

Question 2.
The human eye forms the image of an object at its
(a) cornea (b) iris (c) pupil (d) retina
Answer:
(d) The human eye forms the image of an object at its retina.

Question 3.
The least distance of distinct vision for a young adult with normal vision is about
(a) 25 m
(b) 2.5 cm
(c) 25 cm
(d) 2.5 m
Answer:
(c) The least distance of distinct vision is the minimum distance of an object to see clear and distinct image. It is 25 cm for a young adult with normal visions.

Question 4.
The change in focal length of an eye lens is caused by the action of the
(a) pupil
(b) retina
(c) ciliary muscles
(d) iris
Answer:
(c) The relaxation or contraction of ciliary muscles changes the curvature of the eye lens. The change in curvature of the eye lens changes the focal length of the eyes. Hence, the change in focal length of an eye lens is caused by the action of ciliary muscles.

Question 5.
A person needs a lens of power – 5.5 dioptres for correcting his distant vision. For correcting his near vision he needs a lens of power +1.5 dioptre. What is the focal length of the lens required for correcting (i) distant vision, and (ii) near vision?
Answer:
Human-Eye-and-Colourful-World-2

Question 6.
The far point of a myopic person is 80 cm in front of the eye. What is the nature and power of the lens required to correct the problem?
Answer:
Human-Eye-and-Colourful-World-3

Question 7.
Make a diagram to show how hypermetropia is corrected. The near point of a hypermetropic eye ¡s 1 m. What ¡s the power of a lens required to correct this defect? Assume that near point of the normal eye is 25 cm.
Human-Eye-and-Colourful-World-4
Human-Eye-and-Colourful-World-5

Question 10.
Why do stars twinkle?
Answer: The stars twinkle at night, because the star light reaching Our eyes increases and decreases continuously due to atmospheric refraction. When star light reaching our eyes increases, the star looks bright and when the star light reaching our eyes decreases, it appears dim.

Question 11.
Explain why the planets do not twinkle ?
Answer:
Planets being close to earth appear larger in size. A planet can be Considered as a collection of large number of small sized objects. Twinkling effect Of these objects cancel each other. so, planets do not appear to twinkle.

Question 12.
Why does the sun appear reddish early in the morning?
Answer: At sunrise, the sun looks almost reddish because only red colour which is least scattered is received by our eye and appears to come from sun. Hence the appearance Of sun at sunrise, near the horizon looks almost reddish.

Question 13.
Why does the sky appear dark of blue to an astronaut?
Answer:
At such huge heights due to absence of atmosphere, no scattering of the light takes place. Therefore sky appears dark.

Multiple Choice Questions (MCQs) [1 Mark each]

Question 1.
The human eye forms the image of an object at its [NCERT]
(a) cornea
(b) iris
(c) pupil
(d) retina
Answer:
(d) Retina is the light sensitive surface of eye on which the image is formed.

Question 2.
The human eye can focus objects at different distances by adjusting the focal length of eye lens. This is due to [NCERT]
(a) presbyopia
(b) accommodation
(c) nearsightedness
(d) farsightednes
Answer:
(b) Accommodation is the ability of eye lens to focus both near and distant objects by adjusting its focal length.

Question 3.
The change in focal length of eye lens is caused by action of [NCERT]
(a) pupil
(b) retina
(c) ciliary muscles
(d) iris
Answer:
(c) Ciliary muscles contract and extend in order to change the lens shape for focussing image ayretina.

Question 4.
The least distance of distinct vision for a young adult with normal vision is about [NCERT]
(a) 25 m
(b) 2.5 cm
(c) 25 cm
(d) 2.5 m
Answer:
(c) The minimum distance at which an object can be seen most distinctly without any strain is 25 cm.

Question 5.
At noon the Sun appears white as [NCERT Exemplar]
(a) light is least scattered
(b) all the colours of the white light are scattered away
(c) blue colour is scattered the most
(d) red colour is scattered the most
Answer:
(a) At noon, the Sun appears white because the light from the Sun is directly over head and travel relatively shorter distance. The Sun appears white as only a little of the blue and violet colours are scattered.

Question 6.
A person cannot see distinctly objects kept beyond 2 m. This defect can be corrected by using a lens of power [NCERT Exemplar]
(a) +0.5 D
(b) -0.5 D
(c) +0.2 D
(d) -0.2 D
If a person cannot see distinctly, objects kept beyond 21 m, then he is suffering from myopia.
Answer:
(b) As the person has the eye defect, myopia, therefore a concave lens has to be used whose focal length will be f = -2 m (using sign convention). Thus,
Power, P = 1/f [where, f is focal length in metre.]
= 1/-2 = -0.5D .

Question 7.
Which of the following phenomena of light are involved in the formation of a rainbow? [NCERT Exemplar]
(a) Reflection, refraction and dispersion
(b) Refraction, dispersion and total internal reflection
(c) Refraction, dispersion and internal reflection
(d) Dispersion, scattering and total internal reflection
Answer:
(c) A rainbow is caused by dispersion, refraction and internal reflection of sunlight by tiny water droplets, present in the atmosphere and always formed in a direction opposite to that of the Sun. The water droplets act like small prisms. They refract and disperse the incident sunlight, then reflect it internally and finally refract it again when it comes out of the raindrop.

Question 8.
A prism ABC (with BC as base) is placed in different orientations. A narrow beam of white light is incident on the prism as shown in figure. In which of the following cases, after dispersion, the third colour from the top corresponds to the colour of the sky? [NCERT Exemplar]
ncert-solutions-for-class-10th-science-chapter-11-the-human-eye-and-the-colourful-world-8
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (iii)
(d) Only (iv)
Answer:
(b) In (ii) case, after dispersion, the third colour from the top corresponds to colour of the sky, i.e. blue.
ncert-solutions-for-class-10th-science-chapter-11-the-human-eye-and-the-colourful-world-8.1

Question 9.
A student sitting on the last bench can read the letters written on the blackboard but is not able to read the letters written in his text book. Which of the following statements is correct?
(a) The near point of his eyes has receded away
(b) The near point of his eyes has come closer to him
(c) The far point of his eyes has come closer to him
(d) The far point of his eyes has receded away
Hypermetropia may have blurred vision to a person when looking at an object close to them and clearer 1 vision while looking at an object at the distance.
Answer:
(a) The student sitting on the last bench can read the letters written on the blackboard but is not able to read the letters written in his text book because he is suffering from hypermetropia or farsightedness. He can see distant objects clearly but cannot see nearby objects distinctly.

Question 10.
In the following diagram, the path of a ray of light passing through a glass prism is shown below.
ncert-solutions-for-class-10th-science-chapter-11-the-human-eye-and-the-colourful-world-10
In this diagram, the angle of incidence, the angle of emergence and the angle of deviation respectively, are [CBSE2014]
(a) X, R and T
(b) Y, Q and T
(c) X, Q and P
(d) Y, Q and P
Answer:
(d) Angle of incidence is the angle made by the incident ray with the normal to the first surface of prism, which is shown by angle Y. Angle of emergence is the angle made by the emergent ray with the normal to the surface when it comes out from the prism after refraction, which is shown by angle Q. Angle of deviation is the angle between the incident ray and the emergent ray, which is shown by angle P.

We hope the given Solutions of NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 11 are helpful to complete your Science Homework. If you have any doubts, please comment below. We will try to provide online tutoring for you.


NCERT Solutions For Class 10 Science

  1. Chemical Reactions and Equations
  2. Acids, Bases and Salts
  3. Metals and Non-metals
  4. Carbon and Its Compounds
  5. Periodic Classification of Elements
  6. Life Processes
  7. Control and Coordination
  8. How do Organisms Reproduce?
  9. Heredity and Evolution
  10. Light Reflection and Refraction
  11. Human Eye and Colourful World
  12. Electricity
  13. Magnetic Effects of Electric Current
  14. Sources of Energy
  15. Our Environment
  16. Management of Natural Resources

About the author

cbselearners

Leave a Comment